telefoon: 06-11 27 48 10


email: a.boots@plus-extra.nl

een onderdeel van Plus Extra.

apr. 08, 2022

Sonja Bouten en Wilhelmien Knapen over de ervaringen van een jonge vrouw met dementie en haar Buddy thuis.

Anita in gesprek met Sonja & Wilhelmien.

Van links naar rechts: Wilhelmien Knapen, Sonja Bouten en Anita Boots.

In het gesprek met Sonja Bouten en haar Buddy/vriendin Wilhelmien Knapen kwam duidelijk naar voren wat de meerwaarde is van een Buddy als je zelf dementie hebt.


Sonja is een jonge vrouw met dementie en hierin ook heel open, vertelt hoe zij dit ervaart en wat dit in het dagelijkse leven betekent. Haar echtgenoot heeft een drukke baan en kan niet altijd met haar meegaan.

Wilhelmien komt iedere dinsdag helpen met koken, lijstje maken, de boodschappen doen en daarna samen de maaltijd bereiden. Deze dag is het van belang dat het eten op tijd klaar is. Dit geeft voor Sonja te veel druk en daarom is ondersteuning van Wilhelmien nodig. Hierdoor kan ze toch voor haar gezin koken en ook zorgen dat het eten op tijd op tafel staat. Samen hebben ze tijdens het koken veel lol, wat beiden belangrijk vinden.



Sonja doet nog het meeste zelf, kan ook nog autorijden en neemt deel aan veel activiteiten in het hele land. Als ze lang moet rijden gaat Wilhelmien meestal mee zodat ze op de terugweg niet hoeft te rijden. Sommige bijeenkomsten kosten nogal energie en als dan nog een lange autorit erachter zit wordt dit te veel. Uit veiligheid voor zichzelf ivm vermoeidheid laat ze zich dan rijden.


Sonja geeft aan dat het belangrijk is om vooral jezelf te zijn maar ook jezelf te blijven uitdagen, meedoen aan activiteiten, ze is op pianoles gegaan en discussieprogramma’s op tv volgt ze ook vaker. Ze geeft aan dat dit belangrijk is om hiermee de hersenen te blijven prikkelen. Het is gebleken toen ze onderzoek kreeg van de hersenen dat alles merendeel hetzelfde is gebleven, dus positief.


Wat Wilhelmien als Buddy hierin aangeeft dat het belangrijk is om te ondersteunen maar zeker niet over te nemen. Het brengt een bepaalde rust, niet alleen voor de persoon met dementie maar voor het hele gezin.

Belangrijk dat mensen realiseren dat het niet allemaal kommer en kwel is. Sonja geeft ook aan dat ze zich niet meer druk maakt als ze ergens te vroeg is, iets vergeten is en mbt de tijd blijft ze ook niet meer steeds op de telefoon kijken. Hierin heeft ze zichzelf ook berust, mensen weten wat ze heeft en voorgaande oorzaken kan hebben.

Verder is het belangrijk een goed sociaal netwerk om je heen te hebben, maar ook vertellen aan je omgeving dat je dementie hebt. Het leven houdt dan niet op, er zijn nog heel veel dingen die wel kunnen en zelfs nog nieuwe dingen die je kunt leren. Belangrijk hierin lotgenoten op te zoeken als dit kan zodat je met elkaar ervaringen kunt uitwisselen en samen ergens naartoe kunt gaan.


Wat beiden aangeven is dat humor heel belangrijk is, ze lachen veel met elkaar, ook om de dingen die niet goed gaan of Sonja vergeten is. Om op deze wijze met elkaar maar ook Sonja als individu te laten meedraaien in haar gezin en in de maatschappij maakt het leven erg mooi met nog vele uitdagingen.

03 jun., 2022
Sinds een aantal maanden zijn twee Buddy’s van Plus Extra werkzaam in Venlo. Hier woont een echtpaar waarvan mevrouw Alzheimer heeft. De heer en mevrouw waren net met pensioen, de heer merkte aan zijn vrouw al langere tijd vreemd gedrag. Wat ze normaal goed kon, ging nu ineens niet meer of wist ze niet waar haar man over sprak. Ze zijn naar de arts gegaan en in enkele onderzoeken is Alzheimer bij mevrouw gediagnostiseerd. Dit alles is in zeer korte tijd gebeurd. Er waren zoveel plannen om samen na het pensioen te gaan ondernemen maar door de dementie van mevrouw ging dit niet meer. Voor de heer was het erg moeilijk, hij zat ineens hele dagen thuis omdat hij zijn vrouw niet alleen kon laten. Niets was goed wat hij deed in de ogen van zijn vrouw en niets was meer vanzelfsprekend. De heer heeft contact opgenomen met Plus Extra om te bespreken wat de mogelijkheden zijn om zijn vrouw en hem thuis te ondersteunen. Omdat de heer een PGB budget ter beschikking heeft geeft dit de mogelijkheid om Buddy’s in te zetten. Na eerst een kennismaking met Anita van Plus Extra met de heer en mevrouw om te bespreken wat er nodig is, en op welke dagen, zijn we gaan kijken voor geschikte Buddy’s. Daarna kennisgemaakt met twee Buddy’s, in dit geval dames met een zorgachtergrond, om van beide kanten te bekijken of er een klik is. Vervolgens is besloten om te starten. In eerste instantie wordt 2,5 dag per week ingevuld door de Buddy’s. Mevrouw wordt geholpen met de gehele persoonlijke verzorging en verdere begeleiding in de dagelijkse bezigheden. Door de inzet van de Buddy’s is het voor de heer weer mogelijk om als tandarts te gaan werken voor 2 dagen in de week. Hij kan hierdoor zijn beroep blijven uitoefenen wat hij ook graag doet. Dit geeft hem veel energie en maakt ook zijn dagen weer een stuk aangenamer. Het geeft hem meer vrijheid omdat hij weet dat zijn vrouw in goede handen is thuis. Het is voor de heer fijn om met de Buddy’s te kunnen overleggen als er zich situaties voordoen. Momenteel is de heer aan het overwegen om nog een derde dag te gaan werken en zal er thuis meer begeleiding van de Buddy’s ingezet gaan worden. Hierdoor kan zijn vrouw gewoon thuis blijven wonen en de heer kan toch enkele dagen zijn beroep blijven uitoefenen. Dit maakt het leven voor beiden weer een stuk aangenamer en geeft meer kwaliteit van leven. De heer is erg blij met de begeleiding en ondersteuning thuis. Hierdoor vindt de heer het ook fijn om samen met zijn vrouw een vrije dag te hebben en iets te ondernemen. Er gaat niets boven thuis, in de eigen omgeving, te kunnen wonen. Door de inzet van Buddy’s wordt dit mogelijk gemaakt. Met dank aan de heer dat hij dit verhaal met ons wilde delen zodat ook andere mensen gaan inzien wat het voordeel is om een Buddy thuis in te zetten.
16 mrt., 2022
De eerste kookbijeenkomst vond plaats op 15 maart.
Share by: